Menstruāciju sāpes, nesabalansēti hormoni

Menstruāciju sāpes, nesabalansēti hormoni

Sākot no augsta kortizola līmeņa, ko izraisa slodze, līdz hormonālajai nelīdzsvarotībai, kas veicina menstruāciju sāpes - tās ir regulāras un plaši izplatītas, problēmas. 

Mēs vēlamies sniegt ieskatu, kā risināt tās jau pašā saknē nevis cīnīties ar simptomu mazināšanu. Lasi tālāk, lai uzzinātu, kā uztura maiņa, uztura bagātinātāju papildināšana un dzīvesstila maiņas var tev palīdzēt būt saskaņā ar savu organismu!

Menstruālās sāpes

Menstruāciju sāpes bieži izraisa hormonālās svārstības, īpaši paaugstināts prostaglandīnu līmenis, kas izraisa dzemdes kontrakcijas. Estrogēna un progesterona līmeņa līdzsvarošana, izmantojot uztura atbalstu un augu piedevas, var mazināt simptomus.

Kā?

Uzturs. Pārtikas produkti ar augstu omega-3 taukskābju saturu, piemēram, treknas zivis un linsēklas, var palīdzēt mazināt iekaisumu un mazināt menstruāciju sāpes. Turklāt, iekļaujot ar magniju bagātu pārtiku, piemēram, lapu zaļumus, riekstus un sēklas, var atbalstīt muskuļu relaksāciju un mazināt krampjus. Tas ir darbs jau ikdienā. Diemžēl, ļoti daudziem cilvēkiem ir uzskats, ka viņi saņem visas nepieciešamās uzturvielas caur ēdienu, taču tā pavisam nav. Mūsdienu diētas un vides faktori ir būtiski samazinājuši ēdiena vērtību.

Sākot no sparģeļiem un beidzot ar spinātiem, uzturvērtības kopš 1950. gada ir ievērojami samazinājušās. 2004. gadā ASV veiktā pētījumā konstatēts, ka dažās dārza kultūrās svarīgas uzturvielas ir līdz pat 38% zemākas nekā 20. gadsimta vidū. Vidēji 43 analizētajos dārzeņos kalcija saturs samazinājās par 16%, dzelzs - par 15% un fosfora - par 9%. Vitamīnu riboflavīna un askorbīnskābes daudzums ievērojami samazinājās, savukārt olbaltumvielu līmenis nedaudz samazinājās. (atsauce)

Tādēļ ir tomēr ieteicams veikt gan asins analīzes, lai saprastu, kur mums kas ķermenī trūkst, gan uzlabot uzturvielu uzsūkšanos organismā. To palīdz darīt fulvīnskābes, kas atrodas dažādos dabīgos uztura bagātinātājos (Travel Gastro)


Dabīgas piedevas. Piemēram, tīreļu (Vitex agnus-castus) vai naktssveces eļļa, palīdz regulēt hormonālo līdzsvaru un mazināt menstruāciju simptomus. 

Augsts kortizols un sports

Iesaistīšanās augstas intensitātes treniņos var paradoksālā kārtā palielināt kortizola līmeni, nevis to samazināt, veicinot paaugstinātu stresa līmeni. Pārmērīga kortizola sekrēcija, ko izraisa intensīvas fiziskās aktivitātes, var izraisīt hroniska stresa stāvokli, negatīvi ietekmējot dažādas ķermeņa funkcijas. Pastāvīgs kortizola līmeņa paaugstināšanās ir saistīta ar negatīviem veselības rezultātiem, tostarp pavājinātām imūnsistēmas funkcijām, traucētiem miega modeļiem un paaugstinātu vielmaiņas traucējumu risku, piemēram, insulīna rezistenci un svara pieaugumu.

Tad ko darīt? 

Pāreja uz adaptīvām vingrojumu formām, piemēram, Pilates un joga, kas, kā pierādīts, pazemina kortizola līmeni un uzlabo stresa pārvaldību.

Cik bieži un cik ilgi man vajadzētu iesaistīties pilates un jogas nodarbībās, lai redzētu ievērojamus stresa pārvaldības uzlabojumus?


Mērķē vismaz 2-3 Pilates vai jogas sesijas nedēļā, katrai sesijai ilgstot 30-60 minūtes. Galvenais ir konsekvence, tāpēc atrodi sev piemērotu grafiku un pieturies pie tā!

Uztura bagātinātāji kortizola samazināšanai

- Ashwagandha

- Rhodiola rosacea

- Omega-3,

- Fosfatidilserīns (PS), ko parasti lieto uzturā no 400 līdz 800 miligramiem

Kā ashwagandha un Rhodiola rosacea samazina kortizola līmeni?

Tiek uzskatīts, ka Ashwagandha un Rhodiola rosacea darbojas, modulējot ķermeņa stresa reakcijas sistēmu, tostarp hipotalāma-hipofīzes-virsnieru (HPA) asi. Ashwagandha var arī atbalstīt vairogdziedzera darbību, vēl vairāk palīdzot stresa pārvaldībā.

 

Aizcietējums sievietēm

Aizcietējums skar aptuveni 80% sieviešu, un to var ietekmēt dažādi faktori, tostarp uzturs, stress, hormonālās svārstības un fizioloģiskas atšķirības.

Hormonālais līdzsvars. Nepieciešams novērst pamatā esošo hormonālo nelīdzsvarotību, jo īpaši vairogdziedzera disfunkciju un estrogēna-progesterona dinamiku. 

Uztura izmaiņas. Palielini šķiedrvielu uzņemšanu ar augļiem, dārzeņiem un veseliem graudiem. Izvairies no pārstrādātiem pārtikas produktiem.

Vai papildus šķiedrvielu uzņemšanas palielināšanai  ir kādas īpašas uztura vadlīnijas vai ēdienreižu plāni, ko ieteiktu aizcietējuma mazināšanai?


Apsver savā uzturā iekļaut dabiskus līdzekļus, piemēram, žāvētas plūmes, linsēklas un linsēklu eļļu vai sēnalas.


Uztura bagātinātāji.
 Magnija papildināša, īpaši cilvēkiem ar deficītu, lai mazinātu aizcietējumus, ir nozīmīgs faktors, īpaši ņemot vērā, ka vairumam cilvēku šī ļoti nozīmīgā minerālviela ir deficītā!


Cik daudz?

Izvēlies magnija citrāta vai magnija oksīda piedevas, kas labi uzsūcas un efektīvi mazina aizcietējumus. Sāc ar mazu devu (piemēram, 200-400 mg dienā) un pakāpeniski palieli pēc vajadzības līdz 1000 mg dienā, sadalot divās vai trīs devās! 

 

Protams, šis ir tikai neliels ieskats pašā sākumā. Ir jāatceras, ka stresa samazināšana un tiešām sabalansēts uzturs ir atslēga, lai salabotu ne vien reproduktīvās sistēmas un hormonu veselību, bet visu organismu kopumā!

Hormoniem ir milzīga nozīme, aplūko nelielu Instagram ierakstu mūsu kontā par šo! 

 

 

Atpakaļ uz emuāru