Atvilnis, kuņģa skābes, kuņģa reflukss - ko darīt?

Skābes reflukss, izplatīts gremošanas traucējums, kam raksturīga kuņģa skābes aizplūšana barības vadā, var radīt diskomfortu un to arī dara miljoniem cilvēku visā pasaulē. Lai gan tradicionālās ārstēšanas metodes bieži koncentrējas uz simptomu pārvaldību, izmantojot medikamentus, jaunākie pētījumi liecina, ka skābes refluksa pamatcēloņa novēršana var būt zarnu mikrobioma ekosistēmā.

 

Izpratne par skābes refluksu

Pirms iedziļinamies zarnu mikrobioma lomā, ir svarīgi saprast skābes refluksa mehānismus. Parasti muskuļu gredzens, ko sauc par apakšējo barības vada sfinkteru (LES), neļauj kuņģa skābei pacelties barības vadā. Tomēr, ja LES vājinās vai neparasti atslābinās, kuņģa skābe var plūst atpakaļ, izraisot tādus simptomus kā grēmas, regurgitācija un sāpes krūtīs.

 

Zarnu mikrobioms un gremošanas veselība

Nelīdzsvarotība zarnu mikrobiomā, kas pazīstama kā disbioze, ir saistīta ar dažādiem gremošanas traucējumiem, tostarp skābes refluksu. Kuņģa mikrobioms patiesībā ir atbildīgs par visu mūsu veselību un tā disbioze ir saistīta ar neskaitāmām, smagām veselības problēmām un slimībām. 

Pētījumi liecina par ciešu saikni starp zarnu disbiozi un skābes refluksa attīstību vai saasināšanos. Disbioze var izraisīt izmaiņas zarnu kustībā, palielināt zarnu caurlaidību, iekaisumu un izmaiņas skābes veidošanā. Tādi faktori kā diēta ar augstu cukura saturu, hronisks stress, medikamenti (piemēram, antibiotikas) un vides toksīni var izjaukt zarnu mikrobioma trauslo līdzsvaru.

 

Zarnu veselības atjaunošana, lai mazinātu skābes refluksu

Skābes refluksa novēršana tās saknē bieži ietver līdzsvara atjaunošanu zarnu mikrobiomā. 

Uztura izmaiņas. Zarnām draudzīga diēta, kas bagāta ar šķiedrvielām, prebiotikām (kas baro labvēlīgās zarnu baktērijas) un frementētu pārtiku, var veicināt mikrobu daudzveidību un atbalstīt veselīgu zarnu vidi. Ir arī ieteicams izvairīties no pārstrādātiem pārtikas produktiem, cukura un zināmiem pārtikas produktiem, kas izraisa skābes refluksu (piemēram, asiem ēdieniem, kofeīnu, alkoholu).

Probiotikas. Labvēlīgu probiotisko celmu, piemēram, Lactobacillus un Bifidobacterium sugu, ieviešana, izmantojot uztura bagātinātājus vai ar probiotikām bagātu pārtiku, var palīdzēt atjaunot mikrobu līdzsvaru un mazināt skābes refluksa simptomus.

Dzīvesveida izmaiņas. Stresa pārvaldīšana var pozitīvi ietekmēt zarnu veselību un samazināt skābes refluksa smagumu. Izvairīšanās no pārēšanās un veselīga svara saglabāšana ir arī būtiski dzīvesveida faktori.

 Košļājamā gumija. Bez cukura, 30 minūtes pēc ēšanas var stimulēt enzīmu veidošanos, kas palīdz neitralizēt kuņģa skābi un samazināt refluksa epizožu biežumu.

Ingvera tēja. Ingveram ir dabiskas pretiekaisuma īpašības un tas var palīdzēt nomierināt gremošanas traktu. 

Ābolu etiķis. Lai gan ābolu sidra etiķis ir skābs, tas var palīdzēt līdzsvarot kuņģa skābes līmeni, ja to patērē nelielos daudzumos. Sajauc vienu ēdamkaroti neapstrādāta, nefiltrēta ābolu sidra etiķa ar glāzi ūdens un izdzer pirms ēšanas. Ābolu etiķis var arī samazināt cukura līmeni ēšanas laikā!

 

Fulvīnskābēm bagāti uztura bagātinātāji, kas palīdz sakārtot kuņģa mikrobiomu un palīdzēt uzturvielu uzsūkšanos. Piemēram, Travel Gastro

 

Kā fulvīnskābes nodrošina dabisku atbrīvojumu no skābes refluksa?

Lai gan bezrecepšu medikamenti piedāvā simptomātisku atvieglojumu, skābes refluksa pamatcēloņa novēršanai ir arī dabīga pieeja. Fulvīnskābe, dabisks savienojums, kas iegūts no organiskām vielām var atbrīvot no skābes refluksa simptomiem.

 

1. Fulvīnskābes stimulē enzīmu ražošanu, lai dabiski atbrīvotos no skābes refluksa

Zinātniskie pētījumi ir parādījuši, ka fulvīnskābe stimulē un uzlabo fermentatīvās reakcijas šūnās, tādējādi maksimāli palielinot veselīgai gremošanai nepieciešamo enzīmu veidošanos.

Cilvēka ķermenis ražo vairāk nekā 200 dažādu enzīmu, kas ir būtiski vairāk nekā 300 sarežģītām reakcijām, tostarp tām, kas saistītas ar gremošanu. Nepietiekama gremošanas enzīmu ražošana var izraisīt sliktu gremošanu, barības vielu malabsorbciju, pārmērīgu gāzes veidošanos un sāpīgus skābes refluksa simptomus.

Veicinot enzīmu aktivitāti, fulvīnskābe atbalsta optimālu gremošanu un atvieglo gremošanas sistēmas slodzi, tādējādi samazinot skābes refluksa epizožu iespējamību.

2. Fulvīnskābe samazina iekaisumu

Iekaisums ir bieži sastopams pamatfaktors daudzām kuņģa-zarnu trakta slimībām un traucējumiem, tostarp skābes refluksam. Fulvīnskābei piemīt pretiekaisuma īpašības, kas var palīdzēt mazināt iekaisumu gremošanas traktā.

Hronisks kuņģa-zarnu trakta iekaisums var saasināt skābes refluksu un veicināt audu bojājumus un diskomfortu. 

 

Mainot savus ikdienas ieradumus un papildinot uzturu ar dabīgiem uztura bagātinātājiem, ir iespējams samazināt gremošanas diskomfortu, uzlabot kuņģa mikrobiomu un tikt vaļā no skābes refluksa! Mēs aicinām meklēt dabīgus, organismam saprotamus un pieņemamus risinājumus, tādēļ, ja ir vēlme papildināt uzturu ar fulvīnskābēm, iesakām izmantot Travel Gastro, ne vien lai sagatavotos ceļojumu neierastajām vides maiņām, bet arī profilaktiski - izmantojot vienu kapsulu dienā! 

Atpakaļ uz emuāru