Izpratne par taukaino aknu slimību un dabiski risinājumi

Izpratne par taukaino aknu slimību un dabiski risinājumi

Taukainā aknu slimība ir izplatīts, bet bieži nepietiekami diagnosticēts veselības stāvoklis, kas var izraisīt nopietnas sekas, ja to neārstē. Kas ir taukainā aknu slimība? Kas ir tās cēloņi, simptomi un kāda ir to agrīnas risināšanas nozīme? Iedziļināsimies dabiskos risinājumos, kas var palīdzēt kontrolēt aknu veselību un uzlabot vispārējo labsajūtu.

 

Kas ir taukainā aknu slimība?

Tautā sauktā taukainā akna ir slimība, kas pazīstama arī kā aknu steatoze, stāvoklis, ko raksturo lieko tauku uzkrāšanās aknās. Šī tauku uzkrāšanās var traucēt normālu aknu darbību un izraisīt iekaisumu, rētas un potenciālus ilgtermiņa aknu bojājumus.

 

Taukaino aknu slimību veidi:

Nealkohola taukaino aknu slimība: šī ir visizplatītākā taukaino aknu slimība, un tā rodas cilvēkiem, kuri nelieto pārmērīgi daudz alkohola. Tā var būt no vienkāršas tauku uzkrāšanās (steatozes) līdz nealkoholiskam steatohepatītam, kas ietver aknu iekaisumu un iespējamu fibrozi.

Alkohola taukainā akna: Kā norāda nosaukums, šāda veida taukaino aknu slimību izraisa pārmērīgs alkohola patēriņš.

 

Cēloņi un riska faktori:

Vairāki faktori var veicināt taukainu aknu slimību attīstību.

Diēta: Liels piesātināto tauku, rafinētu cukuru un pārstrādātu pārtikas produktu patēriņš var veicināt tauku uzkrāšanos aknās.

Aptaukošanās: liekais svars vai aptaukošanās palielina tauku aknu slimības risku.

Insulīna rezistence: Insulīna rezistence, kas bieži saistīta ar 2. tipa cukura diabētu, var izraisīt tauku uzkrāšanos aknās.

Ģenētika: ģenētiskiem faktoriem var būt nozīme indivīda uzņēmībā pret taukainu aknu slimību.

Zāles: daži medikamenti un veselības stāvokļi var palielināt slimības attīstības risku.

 

Pazīmes un simptomi:

Taukainā aknu slimība agrīnā stadijā bieži ir asimptomātiska. Tomēr, stāvoklim progresējot, tas var izpausties ar tādiem simptomiem kā:

Nogurums

Diskomforts vai sāpes vēderā

Neizskaidrojams svara zudums

Dzelte (ādas un acu dzeltēšana)

Pietūkums vēderā un kājās

Nepieciešams laicīgi sekot līdzi aknu veselības stāvoklim!

 

Kāpēc ir svarīgi risināt taukaino aknu slimību:

Taukainā akna var progresēt līdz smagākiem stāvokļiem, ieskaitot cirozi (aknu rētas) un aknu mazspēju. Tas ir saistīts arī ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību un 2. tipa diabēta risku. Agrīna iejaukšanās ir ļoti svarīga, lai novērstu šīs komplikācijas.

 

Kāpēc tauku aknu slimība ir kļuvusi izplatīta?

Tauku aknu slimība pēdējos gados ir ievērojami palielinājusies, un tās izplatību veicina vairāki faktori:

Mūsdienīga diēta: Mūsdienu diētās arvien biežāk tiek lietoti produkti ar augstu tauku saturu, augstu cukura saturu un pārstrādātu pārtiku, kas veicina tauku uzkrāšanos aknās.

Mazkustīgs dzīvesveids: Izplatīts ir mazkustīgs dzīvesveids, kam raksturīga minimāla fiziskā aktivitāte, kas izraisa aptaukošanos un insulīna rezistenci, kas ir abi slimības riska faktori.

Aptaukošanās pieaugums: globālajai aptaukošanās epidēmijai ir bijusi nozīmīga loma gadījumu skaita pieaugumā.

 

 

 

Labākie ēdieni aknas veselības uzlabošanai:

1. Ogas

Tumšās ogas, tostarp mellenes, avenes un dzērvenes, melnā plūškoka ogas, satur antioksidantus, ko sauc par antocianīniem, kas samazina iekaisumu un aizsargā aknas no oksidatīvā stresa. Tās arī aizsargā pret aknu bojājumiem un palēnina bojājumu un fibrozes attīstību, rētaudu attīstību aknās.

 

2. Greipfrūts

Greipfrūti satur antioksidantus, tostarp naringenīnu un naringīnu, kas palīdz aizsargāt aknas no ievainojumiem.

 

Ņem vērā, ka vairākas zāles, kas tiek metabolizētas aknās, var mijiedarboties ar greipfrūtu, tāpēc pirms greipfrūta pievienošanas diētai konsultējies ar savu ārstu, ja lieto medikamentus!

 

3. Auzu pārslas

Auzu pārslas ir lielisks veids, kā pievienot uzturam šķiedrvielas, un auzās esošās šķiedras var būt īpaši noderīgas aknām. Auzās un auzu pārslās ir savienojumi, ko sauc par beta-glikāniem, kas palīdz uzturēt spēcīgu imūnsistēmu un cīnīties ar iekaisumu un var palīdzēt samazināt aknās uzkrāto tauku un kolagēna daudzumu. Izvēlies pilngraudu auzas, jo ātri pagatavojamās auzu pārslas var saturēt pildvielas, piemēram, miltus un cukuru.

 

4. Pupiņas

Pupiņas ir bagātas ar  šķiedrvielām, kas atbalsta zarnu veselību. Pupiņas ir lielisks augu izcelsmes olbaltumvielu avots, kas palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu un palīdz attīrīt aknas.

 

5. Jogurts

Jogurts satur probiotikas, kas ir labvēlīgas zarnu mikroflorai. Jogurta lietošana ar probiotikām palīdz samazināt taukainu aknu slimību risku. Izvēlies nesaldinātu grieķu jogurtu!

 

6. Krustziežu dārzeņi

Krustziežu dārzeņos, piemēram, Briseles kāpostos, brokoļos un sinepju zaļumos, ir daudz šķiedrvielu. Šie dārzeņi var palīdzēt palielināt dabiskos aknu detoksikācijas enzīmus, aizsargāt tās no bojājumiem un uzlabot aknu enzīmu līmeni asinīs.

 

7. BEET-TOX

Strādājot ar sarkano biešu produktiem tika atklāta to izteikta spēja ietekmēt tauku veidošanos un uzkrāšanos organismā. Ilgstošu pētījumu rezultātā tika izstrādāts unikāls diētiskais produkts BEET TOX® - frakcionētas biešu sulas šoti.

Kāda atšķirība no parastas biešu sulas? Bietes satur vairākus gaistošus savienojumus, kas, dzerot svaigi spiestu sulu, bieži izraisa nevēlamas blakusparādības (slikta dūša, vemšana, reibonis). Pārmērīga regulāra biešu sulas lietošana var izraisīt aknu bojājumus.

BEET-TOX ir frakcionēta biešu sula. Augu sulas frakcionēšana pēc molekulmasas tiek izmantota, lai uzlabotu pārtikas produkta funkcionālās īpašības, izņemot to, kas ir kaitīgs aknu veselībai.

 

 

4 sliktākie ēdieni aknām

1. Alkohols

Lai gan aknas ir atbildīgas par toksīnu, piemēram, alkohola, filtrēšanu, dažas aknu šūnas mirst ar katru filtrēšanu. Ja ilgstoši dzer daudz alkohola, tas var izraisīt nopietnus un neatgriezeniskus aknu audu bojājumus, tādēļ, ja uztraucies par savām aknām, ierobežo alkoholu pēc iespējas vairāk.

 

2. Cepti, trekni ēdieni

Cepti, taukaini ēdieni, piemēram, frī kartupeļi, pica, čīzburgeri un virtuļi, nav vislabākie aknām. Aknas ir atbildīgas par tauku sadalīšanu un pārvēršanu enerģijā, tāpēc pārāk daudz taukainas pārtikas var pārslogot aknas. Tas var izraisīt arī taukainu aknu slimību. Šie pārtikas produkti var izraisīt iekaisumu, kā rezultātā aknās var veidoties rētaudi, kas ir komplikācija, kas pazīstama kā ciroze.

 

3. Sarkanā gaļa un gaļas izstrādājumi

Sarkanā gaļa un izstrādājumi, piemēram, cīsiņi, desiņas un peperoni, aknām nedos nekādu labumu. Tie var izraisīt nealkoholisku aknu slimību un insulīna rezistenci. Liels sarkanās un apstrādātas gaļas patēriņš ir saistīts arī ar hroniskām slimībām, piemēram, vēzi, 2. tipa diabētu un sirds un asinsvadu slimībām.

 

4. Deserti ar augstu cukura daudzumu

Jāizvairās no jebkura deserta ar augstu cukura līmeni aknām. Saldējumam ir ārkārtīgi daudz cukura un piesātināto tauku, un putukrējums satur kalorijas, cukuru, taukus un piesātinātos taukus.

 

Svarīgi ir izvēlēties augstas kvalitātes, dabīgus produktus un izvairīties no kaitīgiem ieradumiem. Tādējādi, rūpējoties par savu aknu veselību un veicot nepieciešamos pasākumus, vari uzlabot savu veselību un novērst nopietnas komplikācijas, kas var rasties sakarā ar taukainā aknu slimību.

Par veselīgu, dabīgu un pilnvērtīgu dzīvi!

Atpakaļ uz emuāru
  • Menstruāciju sāpes, nesabalansēti hormoni

    Menstruāciju sāpes, nesabalansēti hormoni

    Sākot no augsta kortizola līmeņa, ko izraisa slodze, līdz hormonālajai nelīdzsvarotībai, kas veicina menstruāciju sāpes - tās ir regulāras un plaši izplatītas, problēmas.  Mēs vēlamies sniegt ieskatu, kā risināt tās...

    Menstruāciju sāpes, nesabalansēti hormoni

    Sākot no augsta kortizola līmeņa, ko izraisa slodze, līdz hormonālajai nelīdzsvarotībai, kas veicina menstruāciju sāpes - tās ir regulāras un plaši izplatītas, problēmas.  Mēs vēlamies sniegt ieskatu, kā risināt tās...

  • Atvilnis, kuņģa skābes, kuņģa reflukss - ko darīt?

    Atvilnis, kuņģa skābes, kuņģa reflukss - ko darīt?

    Skābes reflukss, izplatīts gremošanas traucējums, kam raksturīga kuņģa skābes aizplūšana barības vadā, var radīt diskomfortu un to arī dara miljoniem cilvēku visā pasaulē. Lai gan tradicionālās ārstēšanas metodes bieži koncentrējas...

    Atvilnis, kuņģa skābes, kuņģa reflukss - ko darīt?

    Skābes reflukss, izplatīts gremošanas traucējums, kam raksturīga kuņģa skābes aizplūšana barības vadā, var radīt diskomfortu un to arī dara miljoniem cilvēku visā pasaulē. Lai gan tradicionālās ārstēšanas metodes bieži koncentrējas...

  • Gremošanas traucējumi ceļojumos - sakārto kuņģa mikrobiomu!

    Gremošanas traucējumi ceļojumos - sakārto kuņģa...

    Ceļošana, lai arī neapšaubāmi ir aizraujoša, var būt arī pilns ar negaidītiem izaicinājumiem, īpaši tiem, kas saistīti ar gremošanas traucējumiem. Sarežģītā mijiedarbība starp mūsu ķermeni un vidi, kurā mēs pēkšņi...

    Gremošanas traucējumi ceļojumos - sakārto kuņģa...

    Ceļošana, lai arī neapšaubāmi ir aizraujoša, var būt arī pilns ar negaidītiem izaicinājumiem, īpaši tiem, kas saistīti ar gremošanas traucējumiem. Sarežģītā mijiedarbība starp mūsu ķermeni un vidi, kurā mēs pēkšņi...

1 no 3