Ežu dižadatene (Lion's Mane) veselībai

Ežu dižadatene (Lion's Mane) veselībai

Pēdējo gadu laikā sēnes kā ežu dižadatenes (Lion's Mane), Čaga un citas ir ieguvušas popularitāti bio-hacking un dabīgās veselības komūnās. Vai tam tiešām ir pamata? 

Šoreiz apskatīsim Lion's Mane jeb ežu dižadateni !

Novecojot, mūsu ķermenis neizbēgami piedzīvo izmaiņas, un viena nozīmīga joma, kas tiek ietekmēta, ir mūsu smadzenes. Smadzeņu spējai sevi uzturēt un optimāli funkcionēt ar laiku ir tendence pasliktināties. Tomēr arvien vairāk pierādījumu liecina, ka sēnes, īpaši ežu dižadatenes, varētu būt galvenais līdzeklis veselīgu smadzeņu uzturēšanā pat tad, kad jūs kļūstat vecāki.

Sēņu ārstnieciskā vērtība dažādās kultūrās ir atzīta gadsimtiem ilgi. Izrādās, ka šīm paaudžu zināšanām var būt zinātnisks pamatojums. Jo īpaši Lion's Mane ir plaši akadēmisko pētījumu priekšmets, un atklājumi liecina par to potenciālu atbalstīt smadzeņu veselību.

Ežu dižadatene - Lion's Mane

Ir pierādīts, ka šajās sēnēs atrodamie savienojumi stimulē nervu un smadzeņu šūnu augšanu un ilgmūžību. 

Nervu augšanas faktori ir būtiski proteīni, kuriem ir izšķiroša nozīme dažādu ķermeņa šūnu, tostarp neironu un citu smadzeņu šūnu, dzīvības un plaukstošanas uzturēšanā. Šie augšanas faktori saistās ar šo šūnu receptoriem, ierosinot signālu kaskādi, kas var izraisīt šūnu augšanu vai šūnu nāvi.

Pētījumi atklāja, ka Lion's Mane ekstrakti uzlabo šūnu augšanu, optimizējot nervu augšanas faktoru darbību. Tie efektīvi liek jūsu ķermenim ražot vairāk nervu augšanas faktoru, kas savukārt veicina šūnu augšanu. Piemēram, kad žurku virsnieru šūnas tika pakļautas lauvas krēpes ekstraktiem, tām bija pastiprināta augšana, salīdzinot ar šūnām, kuras netika ārstētas ar sēnēm. Interesanti, ka šie sēņu ekstrakti pārspēja dabiskos nervu augšanas faktorus, kas ir veselīgi dzīvojošām žurkām.

Lion's Mane gan stimulē nervu augšanas faktoru darbību, gan atdarina to iedarbību, pateicoties savienojumiem, ko sauc par hericenoniem. Šie savienojumi inducē augšanas faktora aktivitāti un imitē to darbību, veicinot smadzeņu šūnu augšanu un izdzīvošanu.

Kādi ir solītie ieguvumi veselībai? 

Smadzeņu veselība:

Lion's Mane sēne satur savienojumus, kas var uzlabot smadzeņu veselību un darbību. Ir pierādīts, ka tas uzlabo kognitīvās funkcijas, atmiņu un fokusu. Tas var arī palīdzēt mazināt trauksmes un depresijas simptomus. Ikdienā tavs prāts būs asāks!

Imūnsistēmas atbalsts:

Lion's Mane var palīdzēt atbalstīt imūnsistēmu, palielinot balto asins šūnu veidošanos, kas ir būtiskas, lai cīnītos pret kaitīgām baktērijām un vīrusiem.

Cukura līmeņa regulēšana asinīs:

Lion's Mane var palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs, samazinot iekaisumu un uzlabojot jutību pret insulīnu. Tā var arī palīdzēt aizsargāt aizkuņģa dziedzeri no bojājumiem.

Sirds veselība:

Lion's Mane sēne var aizsargāt pret sirds slimībām, samazinot holesterīna oksidēšanos asinsritē. Tā var arī samazināt asins recēšanas ātrumu, kas samazina sirdslēkmes vai insulta risku.

Gremošanas veselība:

Lion's Mane sēne var uzlabot gremošanas veselību, mazinot iekaisumu zarnās un veicinot labvēlīgo zarnu baktēriju augšanu. Tā var palīdzēt kavēt čūlu attīstību.

Nervu augšana:

Lion's Mane sēne satur vielas, kas var veicināt nervu augšanu.

Cilvēku ieguvumi un atbilžu meklējumi

Lai gan pētījumi pārliecinoši atbalsta Lion's Mane priekšrocības smadzeņu veselībai, zinātnieki joprojām atklāj precīzus savienojumus, kas ir atbildīgi par šo ietekmi uz cilvēkiem. Daži pētījumi liecina, ka nervu augšanas faktoriem ir izšķiroša nozīme, kas ir nozīmīgi, jo cilvēkiem ar Alcheimera slimību parasti ir šo olbaltumvielu deficīts. Tas liecina par daudzsološām sekām turpmākajos smadzeņu veselības pētījumos.

Jāsaka, ka Lion's Mane ir parādījušas lielu solījumu smadzeņu veselības uzlabošanā, veicinot šūnu augšanu, uzlabojot saziņu starp smadzeņu šūnām un, iespējams, pagarinot smadzeņu šūnu dzīves ilgumu.

Meklējumi pilnībā atraisīt šo sēņu potenciālu turpinās, un to loma smadzeņu darbības uzturēšanā un uzlabošanā patiešām ir aizraujoša pētniecības joma.

Jāpiebilst gan, ka eksperimenti uz žurkām var reizēm nebūt precīzi attiecināmi uz iedarbību uz cilvēkiem, taču jāņem vērā arī gadsimtiem ilgo pieredzi kultūrās, kā arī aicinām tomēr pašiem izmēģināt šos tautas medicīnas paņēmienus, lai saprastu, kas strādā jums! 

 

Šos vari iegādāties: https://www.livin.lv/search?q=lions%20mane

 

Vēlies uzzināt dabīgas veselības ieteikumus ikdienā? Pieseko mūsu Instagram kontam!

 

Atpakaļ uz emuāru